Κηφισιά – Νέα Ερυθραία- Εκάλη

Η Κηφισιά – Νέα Ερυθραία- Εκάλη είναι ένα ιστορικό προάστιο στο λεκανοπέδιο της Αττικής, με παρουσία που ξεκινά από την Αρχαία Ελλάδα και φτάνει στο σήμερα, μέσα από πολλούς σταθμούς που διαμόρφωσαν την εικόνα και την ταυτότητά της στο χρόνο.

Αποτελούσε πάντοτε από τους πλέον εύρωστους δήμους της Αττικής, λόγω του ευχάριστου και υγιεινού της κλίματος, του φυσικού περιβάλλοντος που συγκέντρωνε και της τοποθεσίας της στους πρόποδες της Πεντέλης, της μικρής απόστασης από την Αθήνα, και της συνύπαρξης πολλών αραιοδομημένων γειτονιών με ένα δυναμικό εμπορικό κέντρο.

Με τα χρόνια η (Κηφισιά) διατήρησε τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, απώλεσε όμως το δυναμισμό της και τα στοιχεία εκείνα που την καθιστούσαν πόλη-σημείο αναφοράς για το σύνολο της Αττικής. Ζητήματα οικονομικά και κοινωνικά, συγκοινωνιακά και κυκλοφοριακά, περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά, που έρχονται να επιδεινώσουν την ποιότητα ζωής στην Κηφισιά, την Εκάλη και τη Νέα Ερυθραία για τους δημότες και κατοίκους, αλλά και για τον πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων που εργάζονται ή επισκέπτονται την περιοχή μας συστηματικά ή περιστασιακά.

Ζητήματα μετατόπισης του αναπτυξιακού ενδιαφέροντος και των μεγάλων παρεμβάσεων προς άλλους Δήμους και περιοχές, που έρχονται να μειώσουν την εγγενή αξία που έχει η ίδια η Κηφισιά, και να την τοποθετήσουν σε ρόλο θεατή στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Όχι θεατές αλλά πρωταγωνιστές

Η πλούσια ιστορία μας, δείχνει το δρόμο, αλλά δεν χρειάζεται να μένουμε εγκλωβισμένοι στις αναμνήσεις της. Αντίθετα, το προάστιο μας έχει όλα τα χαρακτηριστικά που της επιτρέπουν να αναδειχθεί σε ένα σύγχρονο, πράσινο, φιλόξενο, δυναμικό και βιώσιμο προάστιο. Να λάμψει και να πρωταγωνιστήσει ξανά!

Το παραπάνω δεν είναι μόνο μια ευχή, αλλά η σύνοψη μιας συνολικής στρατηγικής για να βγει και πάλι το προάστιο μας μπροστά, και να δείξει το πραγματικό της πρόσωπο. Μιας στρατηγικής που βασίζεται σε μακροχρόνια εμπειρία στην αυτοδιοίκηση και τη δημόσια διοίκηση, σε επαφή με τις εγχώριες και διεθνείς εξελίξεις, αλλά πάνω από όλα στην καθημερινή εμπειρία, την επαφή και τη συζήτηση με πολλούς ακόμα συμπολίτες μας σχετικά με την πόλη μας, τα προβλήματα και τις προοπτικές της. Μιας συζήτησης που θα γενικευθεί τους επόμενους μήνες, ώστε στις Δημοτικές Εκλογές του Οκτωβρίου του 2023 οι δημότισσες και οι δημότες να επιλέξουν συνειδητά για το αύριο της Κηφισιάς, της Νέας Ερυθραίας και της Εκάλης.

H στρατηγική που ξεκινήσαμε να διαμορφώνουμε, η οποία θα αναπτύσσεται διαρκώς το επόμενο διάστημα μέσα από τη διαβούλευση που θα πραγματοποιήσουμε με την τοπική κοινωνία, βασίζεται σε πέντε κεντρικούς άξονες:

Η Κηφισιά Πρότυπο Ποιότητας Ζωής

Απαντώντας σε όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής για κατοίκους και επισκέπτες, από την προβληματική καθαριότητα και την προσβασιμότητα ως το κυκλοφοριακό, έλλειψη πολιτιστικών και αθλητικών υποδομών και από την ανάγκη για περισσότερο και ποιοτικά καλύτερο δημόσιο χώρο έως τις συνθήκες ασφάλειας σε κάθε περιοχή και γειτονιά του προαστίου μας

Η Κηφισιά Το προάστιο μας ως Πόλος Ανάπτυξης και Εξωστρέφειας

Αναζωογονώντας και στηρίζοντας την τοπική οικονομία, την εμπορική και επιχειρηματική δραστηριότητα, προσελκύοντας νέες επενδύσεις, αλλά και δημιουργώντας πολλαπλές νέες ευκαιρίες και προοπτικές για απασχόληση, οικονομική δραστηριοποίηση και δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην πόληστο προάστιο μας.

Για ένα προάστιο μια πόλη που θα αξιοποιεί το τοπικό ανθρώπινο κεφάλαιό της στο μέγιστο βαθμό, αλλά και θα προσελκύει και νέο.

Η Κηφισιά Πόλος Πολιτισμού και Παιδείας

Ο πολιτισμός βρίσκεται στο dna της Κηφισιάς, και δεν μπορεί παρά να αποτελέσει μοχλό για την επανεκκίνησή της. Αξιοποιώντας το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα της Κηφισιάς, και δημιουργώντας νέο, αγκαλιάζοντας και τη σύγχρονη δημιουργική παραγωγή και τις δυνατότητες της Δημιουργικής Οικονομίας. Αναπτύσσοντας τις πολιτιστικές και εκπαιδευτικές υποδομές του Δήμου Κηφισιάς, και προσελκύοντας στις σχετικές δραστηριότητες όλο και περισσότερων πολιτών από την περιοχή, αλλά και πέραν αυτής. Χωρίς να ξεχνάμε τα παλαιά και διατηρητέα κτίσματα της Κηφισιάς, δημόσια και ιδιωτικά, που και αυτά αποτελούν βασικό μέρος του ιστορικού και αρχιτεκτονικού πλούτου της πόλης μας, και πρέπει να αναζωογονηθούν και να αναδειχθούν.

Διαφύλαξη και ανάδειξη του τεράστιου ιστορικού και πολιτιστικού αποθέματος από τη Μικρά Ασία

«Μην ξεχνάμε ότι η Νέα Ερυθραία είναι πόλη προσφύγων με έντονες ιστορικές μνήμες»

H Κηφισιά Πρότυπο Περιβαλλοντικής Προστασίας και Διαχείρισης. Με σημείο εκκίνησης του πλούσιο φυσικό περιβάλλον, αλλά και τις δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογική και επιστημονική εξέλιξη, η Κηφισιά μπορεί να κινηθεί ταχύτερα στην πράσινη μετάβασή της και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών. Προστατεύοντας και ενισχύοντας το πράσινο της πόλης και τους χώρους φυσικού περιβάλλοντος, αξιοποιώντας νέες μεθόδους για εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων, αναβάθμιση των δράσεων ανακύκλωσης και προαγωγή της κυκλικής οικονομίας, ενισχύοντας την ενεργειακή αποδοτικότητα σε κάθε επίπεδο και γενικεύοντας τη χρήση «πράσινων» μορφών ενέργειας. Στόχος μας είναι εντός 5 ετών, η Κηφισιά, Νέα Ερυθραία και Εκάλη να είναι ο πιο πράσινος Δήμος της χώρας.

Επίσης ιδιαίτερο βάρος και κατά προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, , καθώς και θωρακίζοντας την πόλη από τις επιπτώσεις της απέναντι στην κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της (χιονοπτώσεις το χειμώνα, κίνδυνος πυρκαγιάς το καλοκαίρι). Ο Δήμος μας χρειάζεται σοβαρό σχέδιο, εξοπλισμό και προσωπικό κτλ….

H Κηφισιά ως Έξυπνος Δήμος

O τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ο ίδιος ο Δήμος Κηφισιάς και παρέχει δημόσιες υπηρεσίες στους πολίτες χρειάζεται εκσυγχρονισμό και βελτίωση. Από την εξυπηρέτηση των πολιτών δια ζώσης και ηλεκτρονικά έως το βαθμό ανταπόκρισής του σε αναφερόμενα προβλήματα (π.χ. φωτιστικά σώματα που δεν λειτουργούν σε δρόμους, κακοτεχνίες σε πεζοδρόμια), και τη λειτουργία των δομών και υπηρεσιών δημόσιας υγείας και κοινωνικής φροντίδας, ο Δήμος έχει τη δυνατότητα να βελτιωθεί σημαντικά, και να λειτουργεί πιο σύγχρονα, πιο αποτελεσματικά και πιο έξυπνα, αξιοποιώντας τις σύγχρονες δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία και τις καλές πρακτικές από δεκάδες ακόμα πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Χτίζοντας πάνω σε θετικά βήματα που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και με πολλά βήματα μπροστά σε πολλά επίπεδα.

Θέλω να αναφερθούμε στην προώθηση της άμεσης δημοκρατίας και των τοπικών δημοψηφισμάτων με τη χρήση των σύγχρονων ψηφιακών μέσων. Πάντοτε με σύμμαχο το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου, που με επαγγελματικά και υψηλό αίσθημα καθήκοντος έχει στηρίξει την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου και των υπηρεσιών, ακόμα και κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.
Όραμα μας είναι η Κηφισιά, η Εκάλη και η Νέα Ερυθραία να αποκτήσουν ξανά τη σημασία και τη δυναμική που τους αναλογούν, δημιουργώντας αξία και ευημερία για τους πολίτες. Στρατηγική μας για να γίνει αυτό πράξη είναι ένας Δήμος σύγχρονος, δυναμικός, πράσινος, υπεύθυνος, και πάνω από όλα ανοιχτός σε νέες προκλήσεις και προοπτικές.