ΑΞΟΝΑΣ 1: Ένας Δήμος Κηφισιάς, Νέας Ερυθραίας, Εκάλης
ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Στόχος μας είναι να αναδείξουμε την Κηφισιά, την Ν. Ερυθραία και την Εκάλη σε
έναν από τους πλέον πράσινους και βιώσιμους Δήμους της χώρας, εφαρμόζοντας
καλές πρακτικές στα αντικείμενα της προστασίας του αστικού και φυσικού
οικοσυστήματος από τα ακραία φαινόμενα και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
καθώς και την ασφάλεια του Δήμου.

ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ

Ακόμα και σε πολυσύχναστες περιοχές όπως το Κέντρο της Κηφισιάς παρατηρείται σημαντική αύξηση συμβάντων παραβατικότητας, ακόμα και εφηβικής. Ο ανεπαρκής φωτισμός, η ελλιπής αστυνόμευση, επιτρέπουν σε παραβατικές ομάδες που δρουν ανεξέλεγκτα, να δημιουργούν ένα αίσθημα ανασφάλειας, το οποίο ο Δήμος οφείλει να αποκαταστήσει τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες. Γι’ αυτό:

·     Διεκδικούμε την ενίσχυση της Δημοτικής Αστυνομίας, με επαρκή στελέχωση,  σε συνάρτηση με    τα  πληθυσμιακά δεδομένα και τις ανάγκες του Δήμου μας.

  Στόχος μας είναι η Δημοτική Αστυνομία να ασκεί τις αρμοδιότητες που της παρέχει ο Ν.     5003/2022, για τον έλεγχο της παραβατικότητας όπως την επιτήρηση και προστασία της   δημοτικής περιουσίας και των δημοτικών υποδομών, τη διαχείριση της στάθμευσης σε κεντρικά   σημεία των Δημοτικών Ενοτήτων μας, την αποθάρρυνση της εκδήλωσης παραβατικών και αντικοινωνικών συμπεριφορών, κ.ά..

·       Υλοποιούμε εξειδικευμένα προγράμματα εκπαίδευσης των δημοτικών αστυνομικών και τους ενισχύουμε με τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

·       Διεκδικούμε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία την πλήρη στελέχωση του αστυνομικού τμήματος του Κηφισιάς.

·       Προωθούμε τη συστηματική συνεργασία μεταξύ Ελληνικής και Δημοτικής Αστυνομίας για την πιο αποτελεσματική προστασία του δημόσιου χώρου στο Δήμο μας και την  άμεση αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.

·       Επεκτείνουμε και διευρύνουμε, τη συνεργασία με ιδιωτικές υπηρεσίες φύλαξης, ειδικά στο κέντρο της Κηφισιάς και της Ν. Ερυθραίας, όπου παρατηρείται και εφηβική παραβατικότητα, για την συστηματική  επιτήρηση δημόσιων χώρων (σχολεία, πλατείες, πάρκα κ.α.), ώστε αυτή να είναι αποτελεσματική. Ενισχύουμε με περιπολίες τα σημεία της πόλης κατά τις ημέρες που παρατηρείται αυξημένη συγκέντρωση παιδιών και νέων.

·       Ορίζουμε Δημοτικό Αστυνομικό Αναφοράς, που θα αποτελεί το συνδετικό κρίκο μεταξύ Δημοτικής και Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και Πυροσβεστικής, ώστε να μην χάνεται κρίσιμος χρόνος σε περιπτώσεις άμεσης επέμβασης.

·       Η πρόληψη αποτελεί προτεραιότητα της πολιτικής μας για την ασφάλεια:

 Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε, την συστηματική ενίσχυση του φωτισμού σε όλους τους δρόμους του Δήμου μας, αξιοποιώντας κάθε πρόσφορο και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο φωτισμού.

Εκπονούμε Εξειδικευμένα Προγράμματα κατά του bullying κ.ά..

 

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ – ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Στόχος μας είναι να θωρακίσουμε τον Δήμο μας απέναντι στην κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της, όπως οι χιονοπτώσεις το χειμώνα, οι πυρκαγιές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι έντονες βροχοπτώσεις και τα πλημμυρικά φαινόμενα.

·       Σχεδιάζουμε ένα ολοκληρωμένο πλέγμα πολεοδομικών παρεμβάσεων καθώς και  αντιπλημμυρικών έργων, με σκοπό να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους των ανάλογων καιρικών φαινομένων.

·       Προστατεύουμε και ενισχύουμε το «πράσινο» στο Δήμο μας και εφαρμόζουμε μέτρα για την προστασία και την αειφόρο χρήση του εδάφους, η εσφαλμένη αξιοποίηση του οποίου προκαλεί μη αντιστρέψιμη απώλεια των βιολογικών λειτουργιών του, με αποτέλεσμα να καταγράφονται καταστροφικές πλημμύρες.

·       Προτεραιοποιούμε στο σχεδιασμό μας, παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και ενίσχυσης της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

·       Προχωράμε άμεσα στην εκπόνηση Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων και προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή.

·       Εξειδικεύουμε πλήρως, σε Τοπικό Επίπεδο τον Κεντρικό Σχεδιασμό αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (Σχέδια ΔΑΡΔΑΝΟΣ, ΒΟΡΕΑΣ, ΙΟΛΑΟΣ κλπ).

·       Χαρτογραφούμε τα συμβάντα και εντοπίζουμε τις ευπαθείς περιοχές για πλημμύρες, πυρκαγιές.

·       Χαρτογραφούμε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής) που χρήζουν ειδικής συνδρομής και υποστήριξης (φάρμακα ή μετακίνηση για άτομα με χρόνια νοσήματα ή κινητικά προβλήματα).

·       Εγκαθιστούμε συστήματα πυρανίχνευσης και άμεσης ειδοποίησης της Πολιτικής Προστασίας, με την χρήση σύγχρονων συστημάτων ΤΠΕ, στις δασικές περιοχές του Δήμου μας που υφίσταται μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς. Όπως επίσης και drone.

·       Ενισχύουμε τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας του Δήμου μας, με ανθρώπινο δυναμικό,  και σύγχρονο εξοπλισμό. Σε συνεργασία με τις αρμόδιες κρατικές αρχές και υπηρεσίες, αλλά και εξειδικευμένους επιστήμονες,  δημιουργούμε ένα Τοπικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων με στόχο τη συντονισμένη αντιμετώπιση των  όποιων προκλήσεων.

·       Ενισχύουμε την Ομάδα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών, Διασωστών με σύγχρονο υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

·       Ενισχύουμε, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, τη συνεργασία της Πολιτικής Προστασίας με ομάδες εθελοντών, που συνδράμουν στη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και τον αποτελεσματικό συντονισμό με τις αρμόδιες υπηρεσίες του κεντρικού κράτους και της Περιφέρειας Αττικής.

·       Προχωράμε άμεσα στην εγκατάσταση ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης συμβάντων Πολιτικής Προστασίας, δημιουργία επιχειρησιακού συστήματος επικοινωνιών, καθώς και ανάπτυξη σχεδίων εκκένωσης για όλα τα κτίρια – σχολεία – κρίσιμες εγκαταστάσεις του Δήμου μας

·       Ενδυναμώνουμε την Πολιτική Προστασία, με το σχεδιασμό μιας  Ολοκληρωμένης πλατφόρμας προειδοποίησης, ενημέρωσης και καθοδήγησης πολιτών στην περίπτωση έκτακτων καταστάσεων με σκοπό την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της πόλης και της ασφάλειας των πολιτών

·       Σχεδιάζουμε δράσεις εκπαίδευσης των δημοτών για τη διαχείριση περιστατικών Πολιτικής Προστασίας αξιοποιώντας νέες  τεχνολογίες για απομακρυσμένη εκπαίδευση .

·       Οργανώνουμε εκπαιδευτικές ημερίδες και ενημερωτικές δράσεις για θέματα Πολιτικής Προστασίας.